Občianske združenie "HALIAR"
Zdar Boh!

Richtárová

( RICHTERGRUND )

Dolina Richtárová ( Raychen Andreas grund ) dostala pomenovanie podľa prvého richtára Ondreja ktorému Belo IV daroval toto územie za rozvoj strieborných baní. Neskôr tu vznikla osada Altera Parsseu ( Druhá starna ) ktorá sa od r. 1833 nazýva Richtárová.
Pri zostavovaní  terezianskeho urbáru  v roku 1771 predstavitelia richtárovských baníkov uviedli, že ich banský handel existuje úž 584 rokov. To by znamenalo, že ťažba rúd na území terajšej Richtárovej začal v roku 1187. 

Keď pôjdeme po žltej turistickej značke zo Starých Hôr do Richtárovej uvidíme zvyšky muriva 93 m hlbokej šachty Terézia ( zastavenie náučného chodníka č.10 ) začiatok hĺbenia 1804 - 1883 (fotogaléria Terézia šachta). V horách sa ukrývajú staré štôlne - kresanice z prelomu 15 a 16. storočia. 


Prejdeme popri starej kaplnôčke o ktorú sa starajú miestny chatári a ocitneme sa na haldách. Keď sa na chvíľu zastavíme a obzrieme okolo seba uvidíme hory hlušiny ktoré sa tu nazbierali za niekoľko storočí práce našich predkov. Pri troche štastia sa nám podarí nájsť aj pár modrých a zelených kamienkov čo sú mineráli medi azurit a malachit.


 

         

Na stránke sa pracuje...

 
Copyright (c)2013 Občianske združenie "HALIAR"